Haber

Fransa, Özbekistan’da nükleer yakıttan yararlanmaya yönelik pilot proje başlattı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, nükleer yakıtlar konusunda uzman Fransız şirketi Orano’nun Özbekistan’da uranyum çıkarmaya yönelik pilot proje başlattığını belirtti.

Özbekistan’ın Semerkant kentini ziyaret eden Macron, Fransa-Özbekistan İş Forumu’nun açılışında konuşma yaptı.

Macron, bölgede istikrar politikası izlediği için Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’e teşekkür etti.

Özbekistan’ın açık ve modernleştirici bir ekonomi politikası izlediğini belirten Macron, buna katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Fransa ve Özbekistan stratejik ortaklık konusunda anlaştı

Fransa ile Özbekistan arasında stratejik ortaklığın geliştirilmesi konusunda Mirziyoyev ile anlaştıklarını açıklayan Macron, Fransa ve Özbekistan savunma bakanlarının önümüzdeki aylarda bir araya gelerek söz konusu ortaklığın hazırlıklarını yapacaklarını kaydetti.

Macron, bu ortaklığın iki ülke arasındaki bağları güçlendireceğini söyledi.

Fransa-Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası’nın kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Macron, Fransız Orano şirketinin Özbekistan’da uranyum işletmesine yönelik pilot proje başlattığını belirtti.

Macron, iki ülkenin tarım ve su yönetimi alanındaki ortaklıklarını güçlendirme kararı aldığını ve su sorununun ele alınması için ortak zirve yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Özbekistan’da Fransızca eğitimin arttığını belirten Macron, kendisinin ve Özbek mevkidaşının gelecek yıl Taşkent’te bir eğitim forumu düzenleme kararı aldığını duyurdu.

Orano şirketinin hisselerinin yüzde 90’ından fazlası Fransız devletine ait.

mamak-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu