Sağlık

Mide küçülüp büyümesi kilo almaya bağlı mı? Kilo alınca mide hacmi değişir mi?

Mide kapasitesi insanların çok kilolu ya da çok zayıf olmasıyla ilgili değildir. Kişi çok yemek yediğinde veya yemeye çalıştığında midesi bunu kabul etmeyince midesinin küçüldüğü fikrine kapılır. Mide genişliğinin ağızdan rastgele alınan bir besinle doğrudan ilişkili olup olmadığını merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edebilirsiniz.

KİLO ALDIĞIMDA MİMİ BÜYÜYÜYOR MU?

Mide büyüklüğünün tüketilen besinlerle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyebiliriz. Ameliyat dışında dışarıdan herhangi bir işlem yapılmadan içeriden alınan bir gıda ile midenin boyutu değişmez. Mideyi bir balona benzetmek gerçek olacaktır. İçerisine herhangi bir sıvı veya yiyecek alındığında o an için genişleyebilen mide, boşaltıldığı takdirde yani sindirildikten sonra eski boyutuna geri döner.

Yani obez bir kişinin çok daha zayıf bir bireye göre daha küçük bir mideye sahip olması mümkündür. Tüm sıkıntı alınan kalorinin ölçüsü ile ilgilidir. Kilo almak, tüketilen ve tüketilen kalorilerin ortasındaki denge unsuru ile ilgilidir.

Mide Sindirimi

Mide içine alınan besinler yemek borusundan sonra mideye geçer ve burada mide asidi besinleri parçalamaya başlar. Mide besin aldıkça esner ve yeterince esnedikten sonra beyne doyma sinyalleri gönderir. Daha sonra mide besinleri parçalamaya devam eder ve bu besinler sindirilmek üzere ince bağırsağa geçer.

Fazla kilolu veya obez olmak mideyi büyütmez ama çok fazla yemek tüketmek beyne giden açlık-tokluk sinyallerini bozar. Mide bir süre sonra yemek yerken gerinse bile bu sinyalleri beyne gönderemez hale gelir. Bunun sonucunda aşırı yeme davranışı başlar ve obezite oluşur. Kişi her zaman yüksek kalorili yani hazır, şekerli, sağlıksız yiyecekler yerse ve fast food yerse kilo almaya devam eder çünkü bu tür besinler tokluk hissini kısaltan besinlerdir. .

AMELİYAT İLE MİDE NASIL KÜÇÜLÜR

Mide ameliyat dışında farklı bir yöntemle küçültülemez. Obezite cerrahisi türlerinden biri olan tüp mide ameliyatı ile midenin yüzde 80 ila 85’i alınır ve mide hacmi 100-200 ml’nin ortalarına gelir. Mide kapasitesinin bu şekilde azalması ile besin alımı azalır, iştahı düzenleyen hormonlar değişir, dolayısıyla kilo kaybı gerçekleşir. Ameliyat olmadıkça az yemekle mideyi küçültmez. Bu durum sadece iştah hormonlarını düzenler; bu da kişinin sürekli acıkmamasını ve diyetine bağlı kalmasını sağlar.

İDEAL VE İSTİKRARLI AĞIRLIĞI KORUMAK İÇİN

  • İşlenmiş gıdalardan ve şekerli gıdalardan kaçınmak.

  • D vitamini ve Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak.

  • Yüksek lifli gıdalardan yararlanmak.

  • Bol su tüketmek.

  • Her öğünde yeterince protein ekleyin.

  • Yiyecekleri daha yavaş tüketmek.

  • Düzenli uyku

  • Düzenli antrenman yapmak.

  • Stresi yönetmeyi öğrenmek.

atasehir-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu